Ontbijt tip: Hoe kun je goedkoop en gezond ontbijten?

goedkoop ontbijten

Bij een gezond ontbijt (eten) denken de meeste mensen aan hun portemonnee. Maar is gezonde voeding wel per definitie duurder? Het antwoord is nee, je hebt alleen een goede planning nodig. De ‘gezonde’ kant en klaar ontbijtjes, sapjes etc. maken je boodschappen juist zo duur. Als je zoveel mogelijk zelf maakt, zul je zien dat gezond ontbijten niet duur hoeft te zijn.


goedkoop boodschappen

Bulk inkopen

Laten we even iets uit de weg helpen. Gezond ontbijten betekent heus niet dat al je boodschappen biologisch moeten zijn en bij de natuurwinkel gekocht moeten worden. Puur en onbewerkt eten staat centraal bij een gezond en goedkoop ontbijt. Deze ingrediënten kun je gewoon bij je appie of markt om te hoek halen.

Natuurlijk is een voorverpakte mueslireep snel en goedkoop. Maar helaas niet perse gezond. Als je je basisproducten (groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden) in grote hoeveelheden koopt zul je zien dat je met een goedgevulde voorraadkast altijd een lekker ontbijtje kan maken.


6 tips om goedkoop gezond te ontbijten

1. Maak een weekschema/planning. Door te plannen, voorkom je dat je meer koopt dan nodig is en dat je eten weggooit.

2. Bij ons huis in Amsterdam West zit op bijna elke hoek een Turkse groentewinkel. Vaak zijn daar de basisproducten veel goedkoper dan in een supermarkt. Ook woonden wij tegenover een markt, waardoor we laat in de middag groente en fruit voor een paar euro in konden kopen.

3. Kies voor seizoensproducten. Deze producten zijn op dat moment niet alleen het lekkerst, maar ook het goedkoopst.

4. Ik hou van smoothies en gebruik hier vaak diepvriesfruit voor. Het is een stuk goedkoper dan vers fruit en ingevroren fruit en groente zijn net zo gezond.

5. Maak grote porties. Vries de helft in en gebruik het voor je ontbijtje de volgende dag (of voor lunch). Vaak kost het bijna niets extra om een grotere portie te maken, maar heb je wel een extra maaltijd.

6. Kies voor water en thee. Water is gratis en thee kost bijna niets. Wel eens uitgerekend hoeveel je kwijt bent aan die take-away koffietjes? 😉 #guilty

0 Comments

Leave a Comment